top of page
Zoeken
  • lukvin1

Een lust voor het oog

Tijdens mijn loopjes en mijn fietstochtjes geniet ik van de natuur. En vooral dit jaar zijn de bermranden prachtig.

Dat is het gevolg van het niet maaien natuurlijk.

Ik vind het een lust voor het oog. Het begint in de lente met het koolzaad. Alles kleurt binnen een week geel, ik word er altijd heel vrolijk van.


Altijd jammer als het weer verdwijnt , maar er komt altijd weer wat anders voor in de plaats.

Meestal is dat het Fluitenkruid, na een wat vochtige nacht ruikt dat heerlijk als je er langs fietst. Maar ook nu in deze tijd is het prachtig, de bloemen drogen op een prachtige manier op, het lijkt wel kant!


Is het je opgevallen dat er steeds meer kleur komt, langs de wegen, maar ook in de polders.

De boeren kiezen voor koolzaad of zonnebloemen en er wordt momenteel overal vlas geteeld. En vlas geeft een prachtige blauwe gloed een paar dagen, maar daarna is het ook een prachtig gewas.


De bermen van de wegen hebben iedere keer een andere kleur, geel van de paardenbloemen en boterbloemen, dan de margrieten en daarna weer geel, het houdt niet op.

Zo was er een prachtige korenbloemenrand in de Portlandpolder, een mooi klaprozenveld op de Landtong.Het is genieten geblazen hoor.

Het leukste vind ik als boeren zelf een bermrand van verschillende bloemen inzaaien. Dit weekend kwam ik er nog een tegen vlakbij het Voornes Kanaal. je kan er zo een half uurtje zitten genieten en foto’s maken.


En het valt niet mee hoor om een mooie bermrand te maken, je hebt zoveel keus. Ik was op zoek naar een plant die de groei van het gras tegenhoudt (voor de tuin in Frankrijk) en dat blijkt de gele ratelaar te zijn. En nu zijn we dus op zoek naar het beste mengsel. Zo eenvoudig is dat niet. Dus als iemand een tip heeft hoor ik dat graag🤪

Ik weet al wel dat je niet moet denken dat het een kwestie van uitstrooien is en dan maar wachten tot de bloemenpracht opkomt. Er is veel voorbereiding voor nodig, en denkwerk. de gele ratelaar

Door veel te lopen en te fietsen keer je de plekjes en de tijd wel kennen waar en wanneer iets gaat bloeien, bijv. de dotters in de Grienden, de sneeuwklokjes in de Kasteeltuin, de mooie ingezaaide vlakken in de nieuwe natuur in de Zegenpolder.

Maar ook de aardappelvelden zijn prachtig als ze bloeien.

Het is elke keer weer genieten.

En als je dan ook nog een beetje geluk hebt met het weer (een beetje mist) krijg je helemaal een mooi plaatje!


Ik ben over het algemeen blij met het maaibeleid behalve als je tijdens het fietsen langs hoge brandnetels rijdt of van die lange scheuten van een bramenstruik in je gezicht krijgt.


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Fietsen

Comments


bottom of page